naam van de drie broers: Antoine (Laon ca 1588 - Parijs 25 Mei 1648), Louis (Laon ca 1593 - Parijs 23 Mei 1648), Mathieu (Laon 1607 - Parijs 20 Apr. 1677), die zich als schilders te Parijs vestigden. Zij behoren tot die groep I7de-eeuwse schilders die men, in tegenstelling met de hofschilders, de „Peintres de la Réalité” noemt.
De tentoonstelling van deze groep in i933-’34 in Parijs heeft aanleiding gegeven tot een verscherpte strijd omtrent de verdeling van het werk van het atelier Lenain onder de drie broers.Antoine, de oudste, was waarschijnlijk de leermeester van de twee anderen. Zijn werk is het gemakkelijkst te onderscheiden: hij werkte archaïserend, schilderde kleine schilderijtjes op koper en hout en groepsportretten; zijn figuren zijn kort en gedrongen, zijn coloriet draagt de kenmerken der Vlamingen.
Louis is waarschijnlijk in Italië geweest, daar hij in oudere geschriften Le Romain werd genoemd. Hij was de persoonlijkste van de drie en had veel invloed op moderne schilders. Hij schilderde naar het leven, meest in een landschap met grijze luchten, enkele boerenfiguren; zijn zilverig koel licht is karakteristiek voor hem (Boeren in rust en Terugkeer na de doop, beide in het Louvre).
Mathieu, de jongste, schilderde sierlijker, zwieriger en mondainer dan zijn beide broers (Tric-trac spelers en de Corps de Garde, beide in het Louvre). Van portretten wordt de Jonge Man in Laon aan Mathieu toegeschreven.
Lit.: A. Valabrèque, Les frères L. N. (Paris 1904); Paul Jamot, Sur les frères Lenain, in: Gaz. de beaux arts (1922, 1923); Idem, Les Le Nains (Paris 1929, Les grands artistes); N. Pevsner u. O. Grautoff, Barockmalerei i. d. roman. Ländern (Potsdam 1928).