(1) of Koejbisjef, onderdeel van de Federatie van Russische Socialistische Sovjet-republieken in het O. van Europees Rusland, aan de Wolga gelegen, groot 86 944 km2, met 2 767 562 inw.; het gebied is het dichtst bevolkt van alle aan de Wolga gelegen autonome gebieden. De streek ten W. van de rivier is tafelland, naar het O. strekken zich vlakke steppen uit.
De voornaamste middelen van bestaan zijn veeteelt en akkerbouw (graan, aardappelen; ook wijnbouw). Hoewel Koejbysjew een vruchtbare bodem heeft, veroorzaken periodiek optredende droogten misoogsten met als gevolg hongersnoden (o.a. in 1921). In het gebied van Koejbysjew breekt de Wolga door de hoogten van Dsjigoeli door de zgn. Poort van Samara.(2) tot 1935 Samara geheten, hoofdstad van het gelijknamige gebied gelegen aan de Wolga en aan de hier uitmondende Samara, op 880 km ten Z.O. van Moskou, telt 390 270 inw. De stad is het centrum voor het Midden-Wolgagebied en is een belangrijk overslagpunt; hier wordt hout uit het N., katoen uit Turkestan en langs de Wolga getransporteerd graan aangevoerd. Als gevolg hiervan telt Koejbysjew grote graanopslagplaatsen en meelfabrieken. De stad is uitgangspunt van spoorwegen naar Siberië en Centraal-Azië en bezit een in 1919 gestichte universiteit.
Samara werd in 1591 als vesting tegen de Basjkieren en Kalmukken gesticht. In 1798 werden de Kozakken van hier naar de Orenburgse linie overgeplaatst en vervielen de vestingwerken. In 1774 was de stad het middelpunt van de rebellie van Poegasjef tegen keizerin Catharina II. Sedert het einde van de 18de eeuw was het een handelscentrum met het Kirgiezensteppegebied en de steden van Turkestan. Koejbysjew, in het verleden herhaaldelijk door grote branden geteisterd, was na 16 Oct. 1941 tijdelijk zetel van de regering als gevolg van de Duitse bedreiging van Moskou.