Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 04-07-2022

Karnemelk

betekenis & definitie

is het residu bij de boterbereiding. Karnemelk, bereid zonder toevoeging van water uit niet tot 70 gr.

C. verwarmde grondstof, bezit volgens de Codex Alimentarius in de regel de volgende eigenschappen: s.g. bij 15 gr. C. 1,026 à 1,028; vetvrije droogrest 8 à 9, gemiddeld 8,5 pct; vetgehalte 0,2-1,0 pct; zuurgraad 20-40 gr S.H. Het eiwitgehalte bedraagt gemiddeld 3,15 pct; melksuiker en melkzuur 4 pct; as 0,70 pct. De zgn. Hollandse geconcentreerde karnemelk is van de volgende samenstelling: droge stof 20 pct; vet 0,5 pct; eiwit 15 pct; melksuiker en melkzuur 3,5 pct; minerale bestanddelen 1,0 pct.

< >