Wat is de betekenis van Karnemelk?

2024-04-29
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

karnemelk

[b]gekarnde melk. Oorspronkelijk in toepassing op de zure magere melk die overblijft na het karnen. Tegenwoordig wordt karnemelk meestal kunstmatig bereid door melkzuurbacteriën aan magere melk toe te voegen.[/b] Voorbeelden: Langzaam liep hij de brug over, de Spiegelstraat door, het rekje ontspannen zwaaiend aan zijn hand. Voor...

2024-04-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

karnemelk

karnemelk - Zelfstandignaamwoord 1. (drinken) een melkproduct dat overblijft na het karnen van de melk Synoniemen botermelk Antoniemen zoetemelk Verwante begrippen karnen

2024-04-29
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

karnemelk

karnemelk - zelfstandig naamwoord uitspraak: kar-ne-melk 1. kunstmatig gezuurde, magere melk ♢ ik wil wel een glas karnemelk bij de lunch Zelfstandig naamwoord: kar-ne-melk de karnemelk

2024-04-29
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

karnemelk

Melk dat ontstaan is van alle boterdelen of taptemelk dat men aanzuurt met een bacteriecultuur. Naast gewoon gebruik vindt het ook zijn toepassing bij de bereiding van pap- of puddinggerechten.

2024-04-29
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Karnemelk

de vloeibare rest wanneer uit de room van de melk de boter gewonnen is. Karnemelk is voedzaam en licht verteerbaar. Zij bevat de eiwitstoffen caseïne en albumine, verder melksuiker, melkzuur en zouten.

2024-04-29
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Karnemelk

is het bij de boterbereiding overblijvende melkbestanddeel. Door het zuurgehalte is k. zeer goed verteerbaar en voor de gezonde voeding van buitengewoon groot belang, daar ze rijk is aan vitaminen en auxonen die ontbreken in boter, en omdat ze mineralen, melksuiker en kaasstof en kleine spoortjes vet bevat. Bevordert de stoelgang en wordt in de kin...

2024-04-29
Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

KARNEMELK

(Fr.: sûpe; Stadsfr.: suup). De boter bereiding levert behalve boter K., vandaar altijd veel gebruikt. Op handel wijzen namen als in Lwd.: Suupsteeg, Deinumer en Huizumer Suupmerk; in Sneek: Suupmarkt. Op consumptie de diverse gerechten: ‘sûpengroattenbrij’ (K.se pap met gort), ‘sûpenmoallenbrij’ of ‘...

2024-04-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Karnemelk

is de vloeistof die er overblijft, als de boter uit de room is afgescheiden. De samenstelling ervan is behalve van de samenstelling en eigenschappen van de room sterk afhankelijk van de hoeveelheid water, die men voor het inspoelen (z. Karnen! van de karn gebruikt; deze kan wel 10% van de hoeveelheid k. bedragen. Voor k., die voor consumptie wordt...

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Karnemelk

zure, gekamde en vrijwel geheel van boter ontdane melk, een voor sommige (kinder)diëten aanbevelenswaardig voedsel.