Vlaams taalkundige (Büdingen bij Zoutleeuw 16 Nov. 1883), promoveerde tot doctor in de Germaanse philologie te Leuven (1905), werd aldaar docent (1919) en is gewoon hoogleraar sinds 1920 voor Vergelijkende Grammatica, Historische Grammatica van het Nederlands en id. van het Duits, Gotisch, enz. In 1925 stichtte hij de „Vlaamsche Toponymische Vereeniging" en het „Instituut voor Vlaamsche Toponymie” (sinds 1948 resp. „Vereniging voor Naamkunde” en „Instituut voor Naamkunde”), met het doel de samenwerking van alle belangstellenden op het gebied van de toponymie te bevorderen.
De Mededelingen (sedert 1925) van de Vereniging zijn het leidend orgaan voor de wetenschappelijke beoefening der naamkunde in Noord- en Zuid-Nederland. Naast de Mededelingen worden door het Leuvens Instituut de volgende reeksen uitgegeven: Nomina Geographica Flandrica, Studiën-en Monographieën; Toponymica, Bijdragen en bouwstoffen', Bijlagen bij de Mededelingen; Taalgrens en Kolonisatie; Anthroponymica.
Naast het onderzoek (en de organisatie er van) van de Nederlandse plaatsnamen heeft Van de Wijer zich verdienstelijk gemaakt door de oprichting van het International Committee of Onomastic Sciences.
Het ontstaan hiervan werd voorbereid ter gelegenheid van het 3de Internationaal Congres voor Onomastische Wetenschappen (Brussel 1949) en het bureau er van is gevestigd op het Instituut voor Naamkunde te Leuven onder de benaming: International Centre of Onomastics. Het bureau publiceert sinds 1950 het tijdschrift Onoma, Bibliographical and Information Bulletin. Nagenoeg 40 landen zijn bij het Internationaal Comité aangesloten.
Naast zijn academische en naamkundige bedrijvigheid heeft Van de Wijer een belangrijke rol gespeeld in het Vlaams cultuurleven, in het bijzonder als mede-stichter en bezieler van het algemeen cultureel weekblad Nieuw Vlaanderen (1934-I944).
PROF. DR H. DRAYE
Bibl.: Bibliogr. v. d. Vlaamsche plaatsnaamkunde; begin XlXe eeuw t/m 1927 (Nomina Geo. Flandr., Studiën I, Brussel 1928), sed. 1928 regelmatig voortgezet in de jaarl. overzichten, opgenomen in de Handelingen Kon. Commissie voor Toponymie en Dialectologie; De Vlaamsche gemeentenamen in moderne spelling (Toponymica, I, Leuven - Brussel 1929); Uit de geschied, v. d. spelling der Vlaamsche gemeentenamen I-III, Kon. VI. Ac., Versl. en Med. (1929,1930,1931); Karel de Flou en de Vlaamsche toponymie, in: Gedenkboek K. de Flou (Brugge 1930)
Lit.: Feestbundel H. J. van de Wijer (Leuven 1944, 2 dln).