Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

GALLISEREN

betekenis & definitie

is een methode, aanbevolen door dr Gall, om most van druiven of andere vruchten, waarin naast te veel zuur te weinig suiker aanwezig is, door toevoeging van suiker, opgelost in water, zodanig te corrigeren, dat daaruit een wijn kan ontstaan die een enigszins lager zuurgehalte en een normaal gehalte aan alkohol bevat. Het verschil tussen chaptaliseren en galliseren bestaat daarin dat men bij chaptaliseren de suiker droog aan de most toevoegt, terwijl men die bij galliseren, zoals gezegd, in water heeft opgelost.

Men verkrijgt daardoor een grotere hoeveelheid wijn, waarin wel is waar het zuurgehalte op evenredige wijze is verlaagd, maar die vermindering treft dan ook alle andere bestanddelen die de wijn bevat, waardoor o.a. kleur en bouquet, zowel als de houdbaarheid, ongunstige invloed kunnen ondervinden.

< >