en Maleïnezuur hebben beide de formule van aetheendicarbonzuur-1:2, maar het zijn geometrische isomeren, waarbij fumaarzuur de trans- en maleïnezuur de cisvorm toekomt
Deze toekenning berust er op, dat maleïnezuur zeer gemakkelijk in een anhydride overgaat, zodat de twee carboxylgroepen ruimtelijk dicht bij elkander gelegen moeten zijn. Wel geeft fumaarzuur met phosphorpentoxyde verhit een anhydride, maar dit is het maleïnezuuranhydride, daar het met water het maleïnezuur teruggeeft.
Fumaarzuur komt in vrije toestand in IJslands mos en in duivenkervel (Fumaria officinalis) voor en kan bereid worden door verhitting van appelzuur. Het smelt bij 286 gr. C. en men neemt aan, dat het in het lichaam een rol speelt als tussenproduct bij de verbranding van vetten.
Maleïnezuur, sm.pt 130 gr. C., dat niet in de natuur gevonden is, kan via zijn anhydride uit fumaarzuur gewonnen worden. Bij 160 gr. C. vormt het zijn anhydride terug, maar verhit men het langdurig op 140 gr.
C., dan vormt zich weer fumaarzuur.
Maleïnezuuranhydride wordt tegenwoordig technisch gemaakt door oxydatie met luchtzuurstof van benzol in dampvorm met als katalysator bijv. vanadiumpentoxyde. Het wordt gebruikt voor de bereiding van kunstharsen (maleïnaatharsen).