(acidum malicum; mono-oxybarnsteenzuur; hydroxy-aethaan-dicarbonzuur — 1:2) met de samenstelling: HOOC.CHOH.CH2.COOH is een in het plantenrijk zeer verspreide, gedeeltelijk in vrije toestand, gedeeltelijk in die van zouten (malaten) voorkomende verbinding, welke in vele zuursmakende vruchten, in onrijpe appels, kruisbessen, druiven, enz. voorkomt. Zij is moeilijk in goed gekristalliseerde toestand te verkrijgen.
Het natuurlijke appelzuur is rechtsdraaiend, in verdunde oplossingen echter linksdraaiend. Het zuur smelt bij 100 gr. C. en verliest reeds bij 140 gr. C. één molekule water, waarbij het in de stereoisomere zuren: fumaarzuur en maleïnezuur: HOOC.CH = CH.COOH, overgaat. Het zure calciummalaat wordt in de tabaksbladeren gevonden. Het appelzuur zelf werd reeds in 1785 door Scheele ontdekt.
Gewoonlijk wordt het bereid uit het pers-sap van onrijpe lijsterbessen. Bij reductie van het zuur ontstaat het barnsteenzuur: HOOC.CH2.CH2.COOH.