was in het oude Athene een der liturgieën, en wel een van de kostbaarste; zij bestond in het bijeenbrengen, uitrusten, onderhouden en instuderen van een koor, zowel voor lyrische opvoeringen als voor dramatische (tragedie en comedie). Hij, die dit deed, heette choreeg; als zijn koor de overwinning behaalde, werd hij in het openbaar bekranst en ontving hij van de staat als prijs een drievoet met het recht deze op eigen kosten in het openbaar op te stellen; merendeels geschiedde dit langs een „Drievoeten” genaamde straat langs de N.O. voet van de Acropolis.
De drievoet werd geplaatst op een voetstuk, vaak in de vorm van een tempeltje of ander gebouwtje, en voorzien van een inscriptie (choregisch monument)', daarvan bestaan nog het monument van Lysikrates en het in puin liggende van Thrasyllos. De naam van de choreeg werd in de didaskalie vermeld, die de overwinning van het stuk en de auteur vereeuwigde.Lit.: A. Müller, Griech. Bühnenalterthümer (Freiburg 1886); A. Wilhelm, Urkunden dramatischer Aufführungen in Athen (Sonderschr.
Oest. Arch. Inst., dl 6, 1906); Busolt, Griech. Staatskunde II (1926), blz. 975, 1086, enz.; Judeich, Topographie von Athen, 2de dr. (1931)» blz. 305 vlgg. en 314 vlgg.