Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

BRIE

betekenis & definitie

een landschap in Frankrijk, deel uitmakende van de voormalige Franse provincie Champagne (Brie-Champenoise), aan de samenvloeiing van Seine en Marne, behoort thans tot de departementen Seine-et-Marne, Marne, Aisne en Aube. In het Z. bestaat de bodem geheel uit leem, in het N. slechts plaatselijk; de graanbouw is vooral in het Z. geconcentreerd; het gehele landschap heeft veehouderij ; de voornaamste producten zijn melk en roomkaas (fromage de Brie), die vnl. te Parijs worden afgezet.

De belangrijkste plaats is Coulomniers; aan de randen liggen de marktplaatsen Corbeil, Melun, Château-Thierry en Meaux. De industrie omvat fabrieken van aluminium (Courtalin) en chocolade (Noisel). Vroeger bestond de streek uit Brie-Champenoise, met de steden Meaux, Provins en Château-Thierry, dat tôt Champagne, en uit Brie-Française of Brie-Parisienne, dat tôt Isle-de-France behoorde. Lange tijd was het land een zelfstandig graafschap, maar werd in 1328 met de kroon van Frankrijk verenigd.

De hoofdplaats is Brie-Comte-Robert, ook wel Brie-sur-Yeres genoemd; zij telt ca 2800 inw.

< >