duidt in de regel de ruimte aan tussen de beide borsten van de vrouw, evt. de overeenkomstige plaats bij de man. De boezem is evenals het hart de lichamelijke representant van het intiemere gevoelsleven.
Iemand aan zijn boezem (of aan zijn hart) drukken betekent hem liefdevol in zijn nabijheid opnemen. Boezemvrienden of hartsvriendinnen zijn mensen die elkaar hartelijk zijn toegenegen.Het woord boezem in deze zin heeft een aanmerkelijke betekenisverschuiving ondergaan. Afkomstig van het woord boeg (voorsteven) betekende het aanvankelijk: borstholte. (Bij dieren vormt de borstkas tevens de boeg van het lichaam). De betekenis is verschoven naar de sinus mammarum (ruimte tussen de borsten) en vandaar naar de mammae (borsten) zelf: omvangrijke boezem. Parallelle betekenisverschuiving zien wij bij het woord buste (borststuk, borstbeeld), dat evenzo voor de mammae wordt aangewend. In het inwendige van het lichaam wordt het woord boezem gebruikt voor:
1. holten, bijv. sinus tarsi, voetwortelboezem, een ruimte tussen sprongbeen en hielbeen.
2. Plaatselijke verwijdingen van holten, bijv. sinus tonsillaris, de uitbochtingen van de mondholte, waarin de amandelen (tonsillae) gelegen zijn. Sinus nasi accessorii of sinis paranasales, de bijholten van de neusholte, nl. sinus frontalis, voorhoofdsholte, sinus maxillaris, bovenkaaksholte, sinus sphenoidalis, wiggebeensholte. Sinus pleurae: uitbochtingen van de pleuraholten aan de randen van de longen; sinus transversus pericardii, dwars-verlopend deel van het hartezakje tussen de slagaders en aders die uit het hart ontspringen. Ook de voorkamers van het hart noemt men boezem. In vaktermen spreekt men van de atria (enkelvoud atrium, lett. voorhof). De plaats waar de aderen in de boezem inmonden noemt men sinus atriorum, een enigszins verwarrende terminologie.
3. Plaatselijke verwijdingen van kanalen, bijv. sinus caroticus, verwijding van de gemeenschappelijke hoofdslagader voordat deze zich vertakt. Sinus durae matris encephali, verwijde aderen die in het harde hersenvlies (dura mater encephali) gelegen zijn. Sinus coronarius, kroonboezem, verwijde ader, waarin de meeste eigen aderen van het hart uitmonden.
DR A. DE FROE