Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 26-08-2022

Bitter

betekenis & definitie

oorspronkelijk van gelijke betekenis als elixer, waaronder men verstaat een veel alkohol bevattend aftreksel, soms destillaat, van allerlei bittere en welriekende kruiden, soms nog met toevoeging van verschillende aetherische oliën, gebruikt men vrijwel uitsluitend om in zeer geringe hoeveelheid toe te voegen aan jenever, brandewijn of dergelijke dranken.

Tegenwoordig verstaat men onder bitter meer in het bijzonder de bovengenoemde dranken, waaraan reeds elixer is toegevoegd. Men vindt ze in de handel onder benamingen als Citroenbitter, Citroenjenever, Oranjebitter, Schilletje, Voorburg, enz. De grens tussen dergelijke bitters en likeuren is, uit hoofde van het soms vrij hoge zoetgehalte van de eerstgenoemde categorie, dikwijls moeilijk te trekken. Sommige benamingen van elixers hebben betrekking op een der gebruikte grondstoffen, zoals Angostura, Pomerans; andere komen in de handel onder de naam van de fabrikant, zoals Catz-elixer.

< >