Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

Azijnzure zouten

betekenis & definitie

of acetaten ontstaan door het neutraliseren van azijnzuur met alkaliën of metaaloxyden. Enkele van deze zouten zijn bijv.: Natriumacetaat: NaO.CO.CH3+3H2O; het wordt gebruikt voor de bereiding van ijsazijn, azijnaether en [i]amylacetaat.

Calciumacetaat[/i]: Ca(O.CO.CH3)2+1H2O, dat bij de bereiding van azijnzuur uit houtazijn als tussenproduct wordt gevormd. Aluminium-, IJzer- en Chroomacetaat zijn belangrijk voor de katoendrukkerij en voor de ververij, als bijtmiddelen. Het basische feruacetaat (roodbruine vloeistof in oplossing), wordt in de pharmacie gebezigd als Liquor ferriacetaci. Het vergiftige loodacetaat: Pb(O.CO. CH3)2 + 3H2O, ook wel loodsuiker genaamd — wegens zijn zoete smaak — dient ter bereiding van loodwit, aluminiumacetaat en chromaatgeel. In water, dat met loodglit is verzadigd, vormt het basische loodacetaten, die in de apotheek als Aqua Goulardi worden gebruikt. Aluminiumacetaat en loodacetaat in oplossing dragen de naam Buro-water, dat eveneens in de geneeskunde toepassing vindt.Basisch koperacetaat of groenspaan — dat met koperarseniet de prachtig groene verfstof: Schweinfurter groen oplevert — is eveneens een industrieel product. Het aantal bekende acetaten is zeer groot; de meeste zijn gekristalliseerde zouten.

< >