is een landtong of schiereiland aan de westkust van de Kaspische Zee bij Bakoe, gevormd door een 60 km lang voorgebergte van het Z.O. gedeelte van de Kaukasus, hetwelk de naam Gjurgany draagt. Het is hoog gelegen, vlak, rotsachtig en blootgesteld aan de winden, die er duinen vormen.
Volgens een sage der Perzen zou deze landtong zich in oude tijden tot aan Kaap Taroe, aan de overzijde van de Kaspische Zee gelegen, hebben uitgestrekt. Dit schiereiland is vooral merkwaardig door zijn rijkdom aan aardolie, slijkvulkanen, gasbronnen, aardbevingen en andere eruptieve verschijnselen. De aardolie bevindt zich in de middelste tertiaire lagen, waaronder een ondoordringbare leemlaag ligt. De gemiddelde temperatuur van de bodem is 15 gr. C., die van de aardolie 16-18 gr. C. en die der gasbronnen 20 gr.
C. Vanouds zijn de Eeuwige vuren van Bakoe bekend. Het Kleine Eeuwige Vuur lag ten W. en het Grote Eeuwige Vuur 16 km ten N.O. van Bakoe, tussen de dorpen Surachany en Emir-Hadsjan, bij Atasjga (vuurbron), waar de Vuuraanbidders een tempel hadden gesticht. Boven de tempelmuur verhieven zich vier stenen buizen, waaruit grote vlammen te voorschijn kwamen, en op de muur zelf bevonden zich kleinere buizen. Overal, waar men in de grond graaft, komt brandbaar gas (aardgas) te voorschijn. Op de plaats van de voormalige tempel verheffen zich thans reusachtige fabrieken, waarin de aardolie wordt gedistilleerd.
Niet ver van daar staat nog het verlaten klooster der Vuuraanbidders. Slijkvulkanen vindt men aan de weg van Bakoe naar Nawagi over een afstand van 15 km, alsmede in het driehoekig gebied tussen Bakoe, Sjemacha en Saljany. Ook het nabijgelegen eiland Swinoj-Ostrow of Varkens-eiland is met aardolie-boortorens en slijkvulkanen bedekt, en op het eiland Tsjeleken heeft men, behalve belangrijke zoutgroeven, enkele duizenden boortorens. De berg van Apsjeron (40° 24' N.Br., 67° 59' O.L. v. Gr.), waarop een vuurtoren is gebouwd, verheft zich 75 m boven de oppervlakte der zee. DRS H. BOMER.