Arneth (Joseph Calasansa, ridder von), een geschiedschrijver, oudheid- en kunstkenner, werd geboren den 12den Augustus 1791 te Leopoldschlag in Opper-Oostenrijk en ontving zijne opleiding aan het stift St. Florian en op het gymnasium te Linz, waarna hij de hoogeschool te Weenen bezocht (1810). Door de lessen van Neumann werd hij gebragt tot het beoefenen der oudheidkunde, en weldra ontving hij eene betrekking bij het Keizerlijk Kabinet van munten en oudheden.
In 1813 en 1814 woonde hij als officier den bevrijdingsoorlog bij en keerde vervolgens tot zijne betrekking terug. Daarna werd hij belast met de opvoeding van den vorst Joseph von Dietrichstein, en op zijne reizen met dezen had hij gelegenheid om zijne geliefkoosde studiën voort te zetten. Van 1824 tot 1828 hield hij voorlezingen over de geschiedenis en hare hulpwetenschappen aan de Universiteit te Weenen en beijverde zich tevens om de verzamelingen, die aan hem als directeur waren toevertrouwd, in orde te brengen. In 1847 werd hij benoemd tot lid der Académie van wetenschappen te Weenen, en hij overleed den 31sten October 1863. Behalve eene “Geschichte des Kaiserthums Oesterreich” heeft hij vele geschriften en artikelen geleverd over munt- en oudheidkunde. Hij is gehuwd geweest met Antonia Adamberger, te voren Körner's verloofde.
Zijn zoon Alfred, ridder von Arneth, die zich desgelijks als geschiedschrijver een grooten naam heeft verworven, werd den 10den Julij 1819 te Weenen geboren. Hij bezocht in de jaren 1830 tot 1836 het gymnasium te Kremsmunster en wijdde zich vervolgens te Weenen aan de studie der regten. Weldra ontving hij eene aanstelling bij het Keizerlijk archief, en na de uitgave van belangrijke werken — vooral levensbeschrijvingen — werd hij er tot onderdirecteur bevorderd. In 1848 werd hij afgevaardigd naar het Parlement te Frankfort, en in 1861 naar den Neder-Oostenrijkschen landdag. In de laatste jaren heeft hij zich vooral bezig gehouden met de uitgave van brieven, door vorstelijke personen — Marie Antoinette, Joseph II, Leopold II, Maria Theresia enz. — gewisseld.