Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Paspoort

betekenis & definitie

Er zullen er niet veel onder jullie zijn, die in den tegenwoordigen tijd niet weten, wat een paspoort of kortweg een pas is; terwijl er niet velen van de ouderen zijn, die van 1871 tot 1914 ooit iets van een paspoort gemerkt hadden, tenzij dan in verhalen van weer ouderen. Want in dien tijd werden passen alleen voor zeer verre reizen naar onbeschaafde landen gebruikt.

Nu is een pas weer iets gewoons. Steeds meer mensen brengen hun vacantie in het buitenland door en zij allen hebben een pas nodig, want anders worden ze in de meeste landen niet toegelaten.

Zo’n pas is een blauw boekje met 28 genummerde bladzijden, dat door de overheid wordt afgegeven en waarin een persoonsbeschrijving van den houder of de houdster voorkomt met een voldoend gelijkend portret. Het voornaamste doel van den pas is, dat hij de identiteit en de nationaliteit van den houder vaststelt, dus aannemelijk maakt, dat de houder die en die uit dat of dat land is.

Met zo’n paspoort moet je zuinig omgaan, want als het verlopen is, kun je slechts een nieuw krijgen tegen inlevering van het oude. Een paspoort wordt uitgegeven voor den duur van twee jaren; na twee jaren kan de pas verlengd worden, na vier verlengingen wordt het oude paspoort ingetrokken en een nieuw verstrekt.

Nu vragen jullie natuurlijk, waarvoor die 28 bladzijden dienen.

Wel, in de eerste plaats wordt bij het overschrijden van de grens van sommige landen in den pas een stempel gedrukt, waarop de naam van de plaats, waar de grensoverschrijding plaats heeft, en de datum staat. Bijv. bij het binnenkomen van Joego-Slavië:

Jezerski Vrh, Dan: 18 XI 1938 Ulaz.

Dit alles dient, opdat men zal kunnen weten, hoe lang de vreemdeling in het land is, want in sommige landen mag men slechts een bepaalden tijd blijven.

Verder komen op die bladzijden de zogenaamde visa.

Een visum is een contrôlebewijs, dat sommige landen eisen van de vreemdelingen, die hun land willen binnenkomen. Het wordt afgegeven in het land, waar de paspoorteigenaar woont, door een consulaat van het land, dat het visum eist, en wordt in den pas gedrukt of er in geplakt.

Het brengt steeds kosten met zich en niet zelden vrij hoge. Wat er op zo’n visum staat?

Wel, hieronder vinden jullie een visum voor Joego-Slavië.

Vu au Consulat-Général du Royaume de Jougoslavie.

Bon pour se rendre dans le Royaume de Jougoslavie.

Visa valable t r o i s mois, pour p l us i e u r s voyages aller et retour, jusqu’au 4 novembre 1938. Amsterdam, le 4 septembre 1938.

pr. le Consul Général No. 4195 le Secrétaire Taxe ƒ3.— Stempel.

Behalve het persoonlijke paspoort kennen we in Nederland ook het zogenaamde collectieve paspoort, dat voor ouders en kinderen beneden 16 jaar gezamenlijk geldt.

In West-Europa is de pas lang niet zo gewichtig, als in verscheidene landen van Oost-Europa, waar b.v. op een treinreis van de Servische grens naar Belgrado de pas 6 maal wordt gecontroleerd en tijdens het verder verblijf naar verhouding even vaak.