Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Jacobs

betekenis & definitie

Dr. Aletta Jacobs (geb. in 1854), een naam, die in de vrouwenbeweging zeer bekend is.

Een ferme, dappere vrouw was Aletta Jacobs, een baanbreekster voor het recht van het jonge meisje op een eigen leven, een eigen werkkring.Aletta Henriëtte Jacobs werd te Sappemeer geboren als dochter van een dokter. Zij was in haar jeugd een klein, teer meisje, de lieveling van haar vader.
’t Bleek al spoedig, dat Aletta zich niet thuis voelde in de gewone jongemeisjesopvoeding van dien tijd. Ze werd lusteloos en ging lijden aan zware hoofdpijnen.
Toen hakte haar vader den knoop door. Ze mocht op de Rijks H.B.S. voor jongens, tenminste als zij zou worden toegelaten, want een meisje was daar nog nooit toegelaten. De directeur meende, dat hij het wel durfde wagen, althans als toehoordster. Later deed ze examen voor apothekersassistente — dat mocht toen pas — en verklaarde thuis, dat ze dokter wilde worden.
In 1871 werd ze als studente ingeschreven aan de Groningse Hogeschool, voorlopig voor een jaar. Daarna zou de definitieve uitspraak volgen, of ze werkelijk toestemming zou krijgen tot studeren.
Je kunt je als jongens en meisjes van onzen tijd er nauwelijks meer indenken, met welke moeilijkheden Aletta Jacobs te kampen had. De studenten lachten haar uit. In een studentenblad werd zij nogal aangevallen. Een student kwam hiertegen op en verdedigde haar ridderlijk: dat was de latere prof. Kamerlingh Onnes.
Ook de kranten beoordeelden het geval niet vriendelijk. Toch zette Aletta door. Toen zij haar eerste examen deed, kreeg ze meer kans, er was door het gehele land vrij wat belangstelling. Ze kreeg stapels brieven, waaronder ook een van een zekeren C. V. Gerritsen. Deze werd haar man.
In 1878 deed Aletta Jacobs haar artsexamen en zij promoveerde in 1879, de eerste vrouw in ons land.
Toen in dien tijd plotseling haar vader stierf, nam zij zijn dokterspraktijk waar en won door haar kordaat en liefdevol optreden spoedig het vertrouwen van de bevolking. Na een korten tijd van werken later in Londen, keerde ze in Amsterdam terug.
Een bekend voorvechtster voor de rechten van de vrouw is zij geworden, lange jaren was zij voorzitster van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij schreef tal van boeken op dit gebied en samen met haar man „Brieven uit en over Amerika”.
In 1924 werd haar ter gelegenheid van haar zeventigsten verjaardag een grootse hulde gebracht. Zij overleed in 1929.