Hieronder wordt volgens de eischen van het Jam- en Limonadebesluit verstaan:
Het vloeibare product verkregen uit vruchten. Hoogstens mag hieraan 20 % suiker toegevoegd worden, met uitzondering van citroensap, waarin hoogstens 45 % suiker mag verwerkt zijn. Dit product is ongeveer hetzelfde als de waar onder „most" beschreven. De eischen komen hiermede dan ook in hoofdzaak overeen. Vreemde stoffen mogen in vruchtensap niet voorkomen, evenmin mogen andere vruchten voor de bereiding zijn gebruikt, dan die op de aanduiding, in woorden (andere afbeeldingen zijn toegestaan) voorkomen. Als conserveermiddel zijn in vruchtensap toegestaan 150 mg zwaveligzuur of 400 mg benzoëzuur per kg vruchtensap.
Voor de opgave der vereischte soortelijke gewichten van de verschillende vruchtensappen kan naar Most (zoete Most) verwezen worden. Frambozensap moet een suikervrij extract hebben van minstens 3 %. Het gehalte aan alkohol in vruchtensap mag niet hooger zijn dan 0,5 cc in 100 cc vruchtensap, met uitzondering van frambozensap, waarin dit 1,5 cc per 100 cc vruchtensap mag bedragen. Het woord „vruchten” mag bij de aanduiding vervangen worden door den naam van de vrucht die verwerkt is. Indien dit niet geschied is, dan moet de vruchtnaam bij wijze van vermelding, direct onder de aanduiding genoemd worden. Indien suiker is toegevoegd moet men spreken van „Gezoet vruchtensap” of „Vruchtensap -gezoet”, met vermelding van het percentage suiker.
Voorbeelden van wettelijke aanduidingen:
VRUCHTENSAP (letterhoogte minstens 4 mm).
ananas (letterhoogte minstens 3 mm).
Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
(letterhoogte minstens 4 mm)
ANANASSAP Inhoud of Netto 0,75 liter GEZOET VRUCHTENSAP kersen met 20 % suiker Inhoud en Netto 0,75 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
(letterhoogte minstens 4 mm), (letterhoogte minstens 3 mm)
(letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
GEZOET KERSENSAP met 20 % suiker Inhoud en Netto 0,5 liter VRUCHTENSAP GEZOET ananas met 10 % suiker Inhoud of Netto 0,5 liter (letterhoogte minstens 4 mm), (letterhoogte minstens 3 mm).
(letter en cijferhoogte met 4 mm).
(letterhoogte minstens 4 mm), (letterhoogte minstens 3 mm).
(letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
ANANASSAP GEZOET (letterhoogte minstens 4 mm), met 10 % suiker (letterhoogte minstens 3 mm).
Inhoud of Netto 0,5 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
Vruchtensap... maal geconcentreerd De samenstelling van dit praeparaat, dat eveneens in het Jam- en Limonadebesluit beschreven wordt, is gelijk aan die van: „Vruchtensap”, met dien verstande, dat 2 maal geconcentreerd sap, verdund met een gelijke gewichtshoeveelheid water, een vloeistof zal opleveren gelijk aan het enkelvoudig vruchtensap (zie Most); 3 maal geconcentreerd vruchtensap, om een dergelijke vloeistof te verkrijgen, met 2 maal het gewicht aan water verdund moet worden enz. Als conserveermiddelen zijn toegestaan: 150 mg zwaveligzuur en 400 mg benzoëzuur per kg van het product. Vruchtensap, niet kennelijk bestemd om aan het publiek te worden afgeleverd, mag met grooter hoeveelheden geconserveerd worden en aangeduid worden als „Halffabrikaat”.
Hieronder moet vermeld worden: „In onvermengden toestand ongeschikt voor consumptie, bevat 1000 milligrammen zwaveligzuur per kg pulp.
1500 benzoëzuur Het woord „vruchten” mag vervangen worden door de aanduiding van de vrucht, die gebruikt is. Wanneer hiervan geen gebruik is gemaakt, dan moet de naam van de vrucht, die verwerkt is, genoemd worden als vermelding onder de wettelijke aanduiding.
Voorbeelden van wettelijke aanduidingen:
VRUCHTENSAP (letterhoogte minstens 4 mm).
.... maal geconcentreerd kersen (letterhoogte minstens 3 mm).
Inhoud of Netto 0,75 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
AARDBEIENSAP .... maal geconcentreerd Inhoud of Netto 0,75 liter (letterhoogte minstens 4 mm), (letterhoogte minstens 3 mm).
(letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).