Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Frambozensap

betekenis & definitie

Frambozensap - In het Jam- en Limonadebesluit worden aan dit sap eischen gesteld. Wat samenstelling en bereiding betreft, wijkt dit vruchtensap eenigszins af van de andere sappen. Het sap van frambozen wordt meestal niet door koken maar door gisting verkregen. De oorzaak van deze bereidingswijze is gelegen in het feit, dat frambozensap zeer rijk is aan pectine.

Deze stof wordt door de gisting grootendeels ontleed, waardoor het sap niet meer slijmerig maar prachtig helder gecoleerd kan worden. Frambozen behooren tot de teere vruchten. Zelfs wanneer men bij plukken en verzenden de grootst mogelijke voorzichtigheid betracht, komen de vruchten toch voor het grootste gedeelte gekneusd aan. De massa is gewoonlijk bij aankomst in de fabriek in een soort vruchtenpulp veranderd. De gekneusde vruchten geraken spontaan in gisting. De pectine verdwijnt grootendeels en het sap kan verzameld worden. Deze bereidingswijze is oorzaak, dat in frambozensap een hooger alkoholpercentage wordt toegelaten dan in andere vruchtensappen (in frambozensap 1,5 % in andere vruchtensappen 0,5 %).

Voor frambozensap gelden dezelfde eischen als voor andere Vruchtensappen Hoogstens mag 20 % suiker toegevoegd worden. Als conserveeringsmiddel zijn toegestaan 150 mg zwaveligzuur of 400 mg benzoëzuur. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Het suikervrij extract van frambozensap mag niet lager zijn dan 3 %. Deze verschillende eischen geven inderdaad waarborg, dat dergelijk sap voldoende zuiver zal zijn en niet met water verdund afgeleverd zal worden. Over verplichte aanduiding, zie verder Vruchtensappen.