Encyclopedie van Voedings en Genotsmiddelen is geschreven door dr. M. Wagenaar (1938).
De ‘Encyclopaedie voor Voedings- en Genotmiddelen’ bevat een opsomming van voedings – en genotsmiddelen.
Dr. M. Wagenaar was als scheikundige-bacterioloog verbonden aan de Keuringsdienst van Waren voor het gebied Rotterdam.
Gedigitaliseerd door Marijke Verstege.

Definities en betekenissen van Voedings en Genotsmiddelen
A
- Aalbessen
- Aardappel
- Aardappelmeel
- Aardappelschilmachine
- Aardappelstroop
- Aardbeien
- Abattoir
- Abrikozen
- Absinth
- Advocaat
- Agar-agar
- Alkoho (bereiding)
- Alkohol
- Alkoholvrije likeur
- Amandelen
- Ananas
- Andijvie
- Anijsolie
- Anijszaad
- Ansjovis
- Appelen
- Appelen (bewaren)
- Appelen (voedingswaarde en andere eigenschappen)
- Appelsiroop
- Appelwijn
Toon meer
B
- Bacillen
- Bakkerswaren
- Bakpoeder
- Bananen
- Bataten
- Bier (bereiding)
- Bier (grondstoffen’
- Bier (typen)
- Bier (voedingswaarde en verdere eigenschappen)
- Bier (wettelijke eischen)
- Bieten
- Biscuits en beschuit
- Blad- en stengelgroenten
- Bladgroenten
- Blikconserven
- Blikconserven (bolstaande of gebombeerde)
- Bloedworst
- Bloemkool
- Boekweit
- Boerenjongens en boerenmeisjes
- Boerenkool
- Bokking
- Boonenkruid
- Boschbessen
- Boschbessenwijn
Toon meer
C
- Cacao (bereiding)
- Cacao (geschiedenis en soorten)
- Cacao (oplosbare)
- Cacao (voedingswaarde)
- Cacaomassa (wettelijke eischen)
- Cacaopoeder (wettelijke eischen)
- Cacaopoeder magere (wettelijke eischen)
- Champagne
- Chocolade (wettelijke eischen)
- Chocoladepasta
- Citroenen
- Citroenkruid
- Cocosnoten
- Cocosvet
- Cognac
- Coloradokever
- Confituren
- Conserveeren van levensmiddelen
- Conserveermiddelen
- Consumptie-ijs (als genotmiddel, ijsvergiftigingen)
- Consumptie-ijs (wettelijke eischen)
- Corned-beef
- Curcuma
D
- Dadels
- Darmbacille (hun rol bij het verteren van het voedsel)
- Dieet (anti-allergisch)
- Dieet (calorieënrijk)
- Dieet (cellulose-arm)
- Dieet (celluloserijk)
- Dieet (eiwitarm)
- Dieet (eiwitrijk)
- Dieet (koolhydraatarm)
- Dieet (purine-arm)
- Dieet (vetarm)
- Dieet (vitaminenrijk)
- Dieetvormen
- Dille
- Dragon
- Drankwet
- Drinkwater
- Drinkwater (voorziening op kampeerterreinen)
- Drinkwateronderzoek
- Drop
- Druivenkuur
G
- Ganzenvet
- Garnalen
- Gecondenseerde melk
- Gedroogde groenten
- Geitenvleesch
- Gelatine
- Gemberwortel en gember
- Genotmiddelen
- Gerst
- Gezondheidswet
- Gierst
- Gist
- Gluten of kleefstof
- Gort
- Groenten (indeeling in verschillende groepen)
- Groenten (indeeling naar het gehalte aan koolhydraten)
- Groenten- en vruchtenteelt (onder glas)
- Grog
- Grondnoten
- Grondnoten- of arachisolie
H
- Haas
- Haematogeen
- Haring
- Haver
- Havermeel
- Havermout
- Hazelnoten
- Hertenvleesch
- Honger (eetlust)
- Honig (bijen en bijenteelt)
- Honig (voedingswaarde en andere eigenschappen)
- Honig (wettelijke eischen)
- Huishoudappelsiroop
- Huishoudchocoladepasta
- Huishoudgelei
- Huishoudjam en huishoudmarmelade
- Huishoudontbijtgember of huishoudgemberjam
- Huishoudperensiroop
- Huishoudrhabarberjam
J
K
- Kaas (bereiding en bestanddeelen)
- Kaas (buitenlandsche soorten)
- Kaas (voedingswaarde)
- Kaas (wettelijke eischen)
- Kalkzouten
- Kaneel
- Kappertjes
- Kardamom
- Karnemelk
- Karwij
- Kastanjes
- Katoenpitolie
- Kauwgom
- Kaviaar
- Kefir
- Kerry of curry
- Kersen
- Keukenzout
- Keukenzout (physiologische werking)
- Kikkerbilletjes
- Kinawijn
- Kindermelk of zuigelingenmelk
- Kleurstoffen
- Koek
- Koelkasten
Toon meer
L
M
- Maalprocédé
- Maanzaad
- Macaroni, vermicelli en spaghetti
- Madeira
- Maïsolie
- Maïzena
- Malagawijn
- Manderijnen
- Margarine (geschiedenis)
- Margarine (grondstoffen, bereiding en eigenschappen)
- Margarine (wettelijke eischen)
- Marjolein
- Marsala
- Mayonnaise
- Meelproducten (gepraepareerde)
- Meelproducten (wettelijke aanduidingen en eischen)
- Meelsoorten
- Melk (algemeene eigenschappen)
- Melk (als menschelijk voedsel)
- Melk (de zoogenaamde modelmelk)
- Melk (ezelinnenmelk)
- Melk (geitenmelk)
- Melk (schapenmelk)
- Melk (verkoop in melkwinkels)
- Melk (vervoer, bewaren en verkoopen op straat.)
Toon meer
P
- Paardenvet
- Paardenvleesch
- Paddenstoelen (algemeene beschrijving)
- Paddenstoelen (eetbare paddenstoelen)
- Paddenstoelen (onderscheiding van giftige en niet giftige soorten)
- Paddenstoelen (voedingswaarde)
- Palmolie of palmpittenvet
- Paneermeel
- Papier (pak- en inwikkelpapier)
- Paranoten
- Pasteuriseeren en steriliseeren
- Pectine
- Pekelvleesch
- Peper
- Peren
- Perensiroop
- Perziken
- Peterselie
- Peulvruchten (gedroogde)
- Peulvruchten (versche)
- Piment
- Portwijn
- Postelein
- Pruimen
- Puddingpoeder
Toon meer
R
S
- Sago
- Sardines
- Schapenvet of schapentalk
- Schapenvleesch
- Schildpadvleesch
- Schorseneer
- Selderij
- Sesamolie
- Sherry
- Sinaasappelen
- Smaak
- Soya
- Specerijplanten
- Spijsoliën
- Spinazie
- Spuitwater
- Steranijs
- Stofwisseling
- Stokvisch
- Stroop (wettelijke eischen)
- Sucade
- Suiker (als voedsel)
- Suiker (beetwortelsuiker)
- Suikerbiet
- Suikerriet
T
- Tabak (cultuur en bereiding)
- Tabak (eigenschappen)
- Tabak (handel en soorten)
- Tabak (pruimtabak)
- Tabak (rooken)
- Tabak (rooktabak)
- Tabak (sigaren en sigaretten)
- Tabak (snuiftabak)
- Tabak (werking van nicotine)
- Tamarinde
- Tandbederf (caries)
- Taptemelk
- Tarwe
- Thee (bereiding en bestanddeelen)
- Thee (soorten en handel)
- Thee (werking)
- Thee (wettelijke bepalingen)
- Thee (zetten)
- Thijm
- Toezicht op levensmiddelen (geschiedenis)
- Tokayerwijn
- Tomaten
- Tomatenpurée
- Tomatenpuree (geconcentreerd)
- Traan
Toon meer
U
V
- Vanille
- Vanillesuiker en vanilline
- Varkensvet
- Varkensvleesch
- Vegetarisme
- Venkel
- Vermageringskuren
- Verteringsproces
- Verteringssappen
- Verteringswaarde (van sommige spijzen)
- Verzadigingswaarde van verschillende spijzen
- Vestigingswet (kleinbedrijf)
- Vetten (harden)
- Vetten (ontstaan)
- Vetten (raffineeren)
- Vetten (stofwisseling)
- Vijgen
- Visch (bevroren)
- Visch (het beoordeelen van)
- Visch (riviervisschen)
- Vischvoeding (vergelijking met vleeschvoeding)
- Vitaminen (avitaminosen en hypo-vitaminosen)
- Vitaminen (dagelijks benoodigde hoeveelheid)
- Vitaminen (geschiedenis en algemeene beschouwingen)
- Vitaminen (verschillende gehalten)
Toon meer
W
- Walnoten
- Warenwet (Algemeen Besluit)
- Warenwet (verplichte aanduidingen)
- Warenwet (werking der wet)
- Water (stofwisseling)
- Water (voedings- en genotmiddel)
- Whisky
- Wijn (benamingen)
- Wijn (bereiding)
- Wijn (buiten Europa)
- Wijn (Bulgarije, Turkije en Roemenië)
- Wijn (Duitsche)
- Wijn (Fransche)
- Wijn (gekruide wijnen en bowls)
- Wijn (geschiedenis)
- Wijn (Griekenland)
- Wijn (Het voormalige Oostenrijk en Hongarije)
- Wijn (hygiënische-, therapeutische- en voedingswaarde)
- Wijn (in verhouding tot andere spijzen)
- Wijn (Italiaansche)
- Wijn (Joego-Slavië)
- Wijn (koopen en beoordeelen)
- Wijn (opslaan en bottelen)
- Wijn (Portugal)
- Wijn (Spaansche)
Toon meer