Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchtenpuree

betekenis & definitie

Hieronder wordt volgens het Jam- en Limonadebesluit verstaan:

Een mengsel van vruchtenpulp en suiker. Het suikergehalte mag ten hoogste 35 % bedragen, terwijl verder bepaald is, dat aan aardbeienpurée een geringe hoeveelheid van een onschadelijke kleurstof mag toegevoegd worden. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn, terwijl als conserveeringsmiddelen toegelaten worden, 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg van de waar. Andere vruchten, dan die op de verpakking in woorden (andere afbeeldingen zijn toegelaten) voorkomen, moeten afwezig zijn. Ook hier mag het woordje „vruchten” vervangen worden door den naam van de vrucht, die gebruikt werd. Indien dit niet het geval is, dan moet de naam van de vrucht als vermelding onder de wettelijke aanduiding geplaatst worden. Purée van appelen heet appelmoes, het suikergehalte moet minstens 15 % en mag hoogstens 25 % bedragen. Conserveermiddelen mogen niet aanwezig zijn.

Voorbeelden van wettelijke aanduiding:

VRUCHTENPUREE (letterhoogte minstens 4 mm). aardbeien (letterhoogte minstens 3 mm), met.... % suiker.

Inhoud of Netto 900 gram (letter- en cijferhoogte minstens 7 mm).

of: AARDBEIENPUREE (letterhoogte minstens 4 mm), met.... % suiker.

Inhoud of Netto 900 gram (letter- of cijferhoogte minstens 4 mm).