de zaden der eiken; zij bestaan uit een door een schaal omhuld zaadlichaam en zijn door een napje (cupula, zie Cupuliferen) aan den steel bevestigd; de van de schaal ontdane zaden bevatten volgens Bibra 35 0/o stijfselmeel, 8 suiker, 7 citwitstoffen, 7 looizuur, 4 vet, 2 hars en sporen van etherische olie, voorts gummi, cellulose enz.; Braconnot heeft in de eikels een bijzondere suikersoort, querciet (zie aldaar) geheeten, ontdekt; zacht gebrand en gestampt leveren zij de eikelkoffie (Semen Quercus tostum), welks aftreksel op water als koffie wordt gedronken, en met toevoeging van een weinig cacao als eikelcacao of eikelchocolade tegen buikloop bij kleine kinderen wordt aangewend.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk