Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Offensieve lifecycle

betekenis & definitie

Een offensieve lifecycle houdt in dat een pensioenfonds door middel van life cycle beleggen gemiddeld genomen veel risico mag nemen met het pensioenkapitaal van een deelnemer. Het risico in het begin is hoog, maar daalt wanneer de leeftijd van de deelnemer stijgt. Het gemiddelde risico is echter relatief hoog

Lifecycle beleggen is een vorm van beleggen waarbij pensioenfondsen het opgebouwde pensioenkapitaal van een deelnemer beleggen. Hierbij wordt in het begin meer risico genomen met de beleggingen. Dit is mogelijk omdat de deelnemer dan nog ver weg staat van de pensioenleeftijd. Een eventueel verlies kan dan nog makkelijk gecorrigeerd worden. Wanneer de deelnemer ouder is geworden wordt het corrigeren van verliezen steeds lastiger, omdat de pensioendatum dichterbij komt. Daarom daalt het risico wanneer de leeftijd van de deelnemer stijgt.

Maar het risicoprofiel wordt niet alleen bepaalt door de leeftijd van de deelnemer. De deelnemer kan namelijk zelf ook aangeven hoeveel risico er gemiddeld genomen mag worden. Bij een defensieve lifecycle moet het pensioenfonds het risico beperkt houden, bij een neutrale lifecycle moet er een goede balans zijn tussen risico en rendement en bij een offensieve lifecycle mag het pensioenfonds veel risico nemen.

Een hoog risico heeft namelijk als voordeel dat er potentieel een hoog rendement behaald kan worden over het pensioenkapitaal. Hierdoor stijgt de uiteindelijke pensioenuitkering en kan de deelnemer genieten van een goed pensioen. Het hoge risico betekent echter ook dat het uiteindelijke pensioen een stuk lager uit kan pakken dan verwacht en gehoopt. Het hangt dus van de wensen van de deelnemer af of een offensieve lifecycle een goede optie is.