Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Life cycle beleggen

betekenis & definitie

Life cycle beleggen is een vorm van beleggen die pensioenfondsen aanbieden. Bij life cycle beleggen neemt het pensioenfonds het beleggingsproces volledig over. Hierbij wordt het risico van de beleggingen aangepast aan de leeftijd van de deelnemer. Hoe ouder de deelnemer is, hoe lager het risico op de beleggingen is.

Het idee achter life cycle beleggen is dat de risicoprofiel van de deelnemer aangepast wordt op zijn of haar leeftijd. Dit is een manier om het risico en het rendement zo goed mogelijk met elkaar in balans te brengen. Hierdoor heeft de deelnemer optimaal rendement tegen een zo laag mogelijk risico.

Het werkt als volgt: wanneer de deelnemer begint met zijn of haar pensioenopbouw ligt de pensioendatum nog ver weg. Er kan dan relatief veel risico genomen worden met de beleggingen. Immers, wanneer het mis gaat is er nog genoeg tijd om de schade te herstellen. Gaat het goed, dan neemt het rendement van de deelnemer toe.

Wanneer de deelnemer ouder wordt, wordt het risicoprofiel aangepast en wordt er minder risico genomen met de beleggingen. Als er op dat moment verlies geleden wordt, is het lastiger om dit verlies weer goed te maken. De deelnemer nadert namelijk de pensioenleeftijd en wil dan van het pensioen gebruik gaan maken.

Door in het begin een groter risico te lopen kan met life cycle beleggen een hoog rendement behaald worden, terwijl hetzelfde rendement beschermd wordt aan het einde van de pensioenopbouw. Hierbij geldt uiteraard dat beleggen risico’s met zich meebrengen en dat het alsnog mogelijk is een groot deel van het pensioenkapitaal te verliezen.