Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Neutrale lifecycle

betekenis & definitie

Een neutrale lifecycle is een vorm van life cycle beleggen waarbij het pensioenfonds een gemiddeld risico neemt met het pensioenkapitaal van een deelnemer. Een neutrale lifecycle bepaalt het gemiddelde risicoprofiel voor een pensioenfonds bij life cycle beleggen, waarbij het risico afneemt naarmate de deelnemer ouder wordt.

Life cycle beleggen is een vorm van beleggen waarbij een deelnemer van een pensioenfonds zijn opgebouwde pensioenkapitaal laat beleggen door het pensioenfonds. Hierbij wordt het risico van de beleggingen deels bepaalt door de leeftijd van de deelnemer. In het begin van de pensioenopbouw wordt er relatief veel risico genomen, aangezien er dan nog genoeg tijd is om eventuele verliezen te herstellen. Aan het einde van de pensioenopbouw daalt het risico van de beleggingen. Wanneer er dan namelijk verliezen geleden wordt kan het lastig zijn deze te compenseren, aangezien de deelnemer bijna met pensioen gaat.

Maar niet alleen de leeftijd bepaalt het risico van de beleggingen. De deelnemer kan namelijk zelf ook aangeven hoeveel risico er gemiddeld genomen mag worden met zijn of haar pensioenkapitaal. Dit wordt aangegeven met een defensief profiel, neutraal profiel of offensief profiel. Een neutraal profiel, ook wel neutrale life cycle genoemd, houdt in dat het pensioenfonds over het algemeen genomen een gemiddeld risico mag nemen met de beleggingen.

Bij een defensief profiel daarentegen moet het pensioenfonds het gemiddelde risico beperken, terwijl bij een offensief profiel het pensioenfonds juist wat meer risico kan nemen. De mate van risico heeft invloed op het potentieel rendement van de beleggingen. Wanneer het risico hoog is, kan het rendement namelijk ook hoog zijn.