Verzet betekenis & definitie

Verzet plegen is reageren op zaken waar je geen zin in hebt. Is tegenstand bieden tegen iets dat je niet wilt (geweld, gezag, macht, pijn, vernedering, onderdrukking, uitbuiting).

Traditioneel verzet verschilt van ideologisch verzet. In beiden gaat het om weerstand tegen ervaren overmacht. Traditioneel verzet omvat verzetsstrijder, guerrillastrijders, zelfmoordterroristen, opstandelingen, vrijheidsstrijder, illegaal of ondergronds verzet en eventueel oppositioneel geweld (met elkaar politiek op de vuist gaan). Traditioneel verzet is fysiek en vaak verdedigend met vloeiende overgangen naar niet-fysiek, meer symbolisch verzet.

Ideologische weerstand is minder gewelddadig maar zeker niet minder effectief. Het verzet is bovengronds, subversief en vaak lijdelijk. Ideologisch verzet drukt zich uit in stille tochten tegen zinloos geweld, bezetting van gebouwen, vreedzame demonstraties, sitdown- stakingen, werkonderbrekingen of #MeToo. Denk bij geweldloos verzet ook aan kleurenrevoluties met bloemen voor de soldaten, slaan op pannen en deksels, overnachtingen op het centrale plein, hackers en aan bespotting van de machthebbers via cartoons en komedianten. Dit is creatief verzet waarbij smart power reageert op structureel geweld (Occupy, Arabische Lente, Anonymus).

Op internationaal, nationaal en lokaal niveau zoeken mensen naar fysieke en niet-fysieke antwoorden op de uitoefening van geweld. Met de intentie het machtsevenwicht te herstellen of te veranderen. Dit ingaan op geweld blijkt in de praktijk meer kunst dan kunde. Deze kunst en het spel van hantering van geweld, beheersing van agressie en omgaan met conflicten is tegenwoordig vooral van belang voor hen die in krijgskunde of polemologie geloven.

Laatst bijgewerkt 03-03-2019