Wie zich afvraagt, wat voor weer het morgen zal zijn, stelt eigenlijk een heleboel vragen tegelijk. Want op de keper beschouwd vraagt hij : of de hemel helder of bewolkt zal zijn; of het zal regenen, sneeuwen of hagelen; of het warm of koud zal zijn; hoe vochtig de lucht zal zijn; uit welke richting de wind zal waaien en of die wind krachtig of zwak zal zijn.
In streken, waar het weer voortdurend van karakter verandert, is iedereen geïnteresseerd in de weersvoorspelling en beginnen bijna alle gesprekken met de opmerking over het weer. Een boer zit naar regen te snakken, omdat zijn bieten dat nu juist nodig hebben; zijn buurman daarentegen wacht op een warm zonnetje, omdat hij op het punt staat de graanoogst binnen te halen.
Zelfs als iemand geen enkel belang heeft bij mooi of slecht weer is de weerstoestand toch belangrijk voor hem. Lange perioden van slecht weer kunnen de oogst doen mislukken en jagen als gevolg daarvan de prijzen van allerlei soorten voedsel de hoogte in; perioden van grote droogte kunnen grote bosbranden tot gevolg hebben; langdurige regenval kan tot overstromingen leiden, die het verkeer in een groot gebied ontwrichten, de postbestellingen vertragen en allerlei verbindingen verbreken.
Het drukkende weer op sommige zomerdagen wordt niet zozeer veroorzaakt door de zonneschijn als wel door het vochtigheidsgehalte van de lucht. Als de lucht verzadigd is van vocht (door verdamping) lijkt een warme dag warmer dan hij in werkelijkheid is. Ons lichaam heeft namelijk een speciale methode om koel te blijven. We transpireren; dat transpiratievocht verdampt en die verdamping onttrekt hitte aan ons lichaam.
Als de lucht echter verzadigd is van vocht, krijgt ons transpiratievocht geen kans te verdampen. We blijven dus even warm als we zijn; van enige verkoeling is geen sprake.
De moderne mens heeft geleerd het ‘weer’ in zijn huis naar zijn hand te zetten. Met behulp van verwarming, ventilatie, koelinstallaties en airconditioning kunnen we warmte of kou opwekken, windstromen veroorzaken en zelfs de vochtigheidsgraad van de lucht veranderen. Zelfs buitenshuis worden tegenwoordig proeven genomen om het weer in eigen hand te nemen. Het is al mogelijk gebleken mist te verdrijven uit de omgeving van een vliegveld; eveneens is men erin geslaagd regen te veroorzaken door bepaalde wolkenformaties te bestrooien met ijsblokjes of met zilverjodide. Waarschijnlijk zullen er in de toekomst nog meer mogelijkheden worden gevonden om het weer te beïnvloeden of te veranderen.