Gepubliceerd op 14-06-2022

Boter

betekenis & definitie

wordt tegenwoordig meer en meer door centrifugeerende toestellen verkregen, waardoor de duur der bewerking verkort wordt, en mitsdien de kans op verontreiniging der boter door het opnemen van bacteriën en de gelegenheid tot het omzetten der zuren, verminderd wordt. Daar melk, room en boter geliefkoosde dragers zijn van pathogene microben en vooral de verbreiding van typhus door melk in den laatsten tijd dikwijls is waargenomen, is het aan te bevelen voor de bereiding der boter de melk te pasteuriseeren.

Goede B. bevat 85 % melkvet (een mengsel van palmitine, stearine, oleïne en andere vetten), 12— 14 % water, 1½ % keukenzout, ½ % kaasstof. Bij staan aan de lucht kunnen de vetten worden omgezet in vetzuren, die aan bedorven (ranzige) boter den bekenden onaangenamen geur en smaak geven. De voedingswaarde van boter is zeer groot, zij bevat vitamine.