Wat is de betekenis van boter?

2025-03-27
*PREMIUM* Prisma Groot Woordenboek Nederlands

Unieboek | Het Spectrum (2024)

2025-03-27
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Boter

v. (-s), 1. voedingsstof bestaande uit verdikte vetdelen van melk of room, door karnen verkregen, daarna gekneed al of niet met toevoeging van zout en kleursel: boter karnen, door karnen verkrijgen; boter bouwen, kneden, kuipen, maken, wassen, zouten; — de boter afhalen, uit de karn nemen; — (gew.) de boter is groot, de boterdelen zijn...

2025-03-27
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

boter

Het begrip boter heeft 3 verschillende betekenissen: 1) gekarnde room van melk. zuivelproduct dat bestaat uit vette voedingsstof die door karnen uit room verkregen wordt en gebruikt wordt om op brood te smeren, als ingrediënt in gerechten of als vetstof om erin te bakken; gekarnde room van melk; echte boter; natuurboter; roomboter. I...

2025-03-27
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

boter

boter - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) gekarnde en geknede room van melk, meestal gebruikt als voedingsstof Hij smeerde een dikke laag boter op zijn brood. 2. oneigenlijk vervangproduct voor boter, geproduceerd uit plantenvet Veel mensen noemen margari...

2025-03-27
Jargon & Slang van Wielrenners

Marc De Coster (2017)

Boter

Boter - 'in de boter trappen', 'boteren': op een soepele wijze fietsen, zonder een grote inspanning te moeten leveren. Ontleend aan het Fr. pédaler dans le beurre (dans l'huile). 'Het botert niet': hij rijdt niet soepel.

2025-03-27
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

boter

boter - zelfstandig naamwoord uitspraak: bo-ter 1. uit melk gemaakt vet voor op brood of om in te bakken ♢ we braden dit vlees in boter 1. boter op je hoofd hebben [zelf ook schuldig zijn]...

2025-03-27
Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Meindert Schroor PhH (2016)

Boter

De gekarnde room van melk. Boter is een beschermde productnaam en moet tenminste 82% melkvet bevatten. Omdat koemelk ruim 4% vet bevat is voor iedere kilo boter circa 20 liter melk nodig. Tot in de 19e eeuw werd de boter in Fryslân op de boerderij bereid. Omdat melkvetten een lagere dichtheid hebben dan het water in de melk, komen ze spontaan boven...

2025-03-27
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

boter

Zuivelproduct. Is de vetstof die door karnen uit room wordt verkregen en komt in diverse smaken en soorten voor. Daarnaast kent men ook nog de z.g. ‘kunstboter’. Dit is een vetstof die bereid is uit plantendelen of andere stoffen.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-03-27
Kuifje in Vlaanderen

Michel Uyen

boter

Hij heeft de boter gegeten (is de dupe ge¬worden, door de knieën gegaan). Er is een haar in de boter tussen de coalitiegenoten (onenigheid).