Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kabeljauw

betekenis & definitie

Kabeljauw is een zeevisch, welke veel in het Noordelijk deel van den Atlantischen Oceaan voorkomt. Pas op 4-of 5-jarigen leeftijd zijn ze volwassen. Oudere exemplaren worden tot 1,5 m lang met een gewicht van ongeveer 10 kg. Deze visch wordt zoowel versch, gezouten als gedroogd gegeten; in al deze vormen is het een waardevol en smakelijk voedsel. Kabeljauw munt uit door een hoog eiwitgehalte.

Samenstelling versch gekookt resp. gebakken: 21,8 en 26,4% eiwit; 0,5 en 10% vet; o en 3,3% koolhydraten; 75,2 en 58,8% vocht; verbrandingswaarde 940 en 2150 calorieën per kg.

De gedroogde kabeljauw komt onder den naam stokvisch in den handel. In Noorwegen en sedert kort ook hier te lande wordt uit de levers van kabeljauwen levertraan gewonnen.