Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kaaswei

betekenis & definitie

Kaaswei is het afvalproduct van de kaasbereiding. Zie hiervoor onder kaas. Kaaswei is vet-, en eiwitarm. Alleen de melksuiker met de lactalbumine en de aschbestanddeelen zijn er nog in aanwezig, benevens restjes vet en wrongel.

Samenstelling: eiwit 0,9%; vet 0,05-0,35% (afhankelijk van de wijze waarop de wrongel behandeld is); melksuiker 5% en water 93,5%.

In Nederland wordt de kaaswei gebruikt als voedsel voor kalveren en varkens; verder voor het bereiden van melksuiker en lactalbumine; ook kan uit kaaswei nog weiboter verkregen worden als ze afkomstig is van de bereiding van volvette kaas. In Zwitserland maakt men uit de kaaswei nog Ziegerkaas door de wei te verhitten, waardoor het nog aanwezig eiwit (albumine + globuline) neerslaat. In Noorwegen en Zweden dampt men de kaaswei in tot een roodbruine zoete massa, myzeost geheeten.