Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Boekweit

betekenis & definitie

Boekweit is het zaad van een zeer oude cultuurplant (Polygonum fagopyrum), afkomstig uit Centraal-Azië.

Voor betrekkelijk korten tijd was de teelt van dit gewas hier te lande nog zeer aanzienlijk, speciaal op de arme zandgronden. Door het regelmatig gebruik van kunstmest — waardoor op de zandgronden ook andere gewassen met betere opbrengsten konden worden geteeld — is de teelt van boekweit zeer sterk achteruitgegaan. Zoo zelfs dat in Nederland bijna geen boekweitemeel en boekweitegort meer gebruikt wordt voor het bereiden van resp. pannekoek en pap.

Omstreeks 1850 bedroeg de teelt nog 60 000 ha, terwijl deze in 1914 tot 9000 ha was teruggeloopen en momenteel nog veel geringer is.

Boekweit werd voor het mesten van varkens veelvuldig gebezigd, omdat het den goeden smaak van het vleesch en het spek gunstig zou beïnvloeden.

Samenstelling: eiwit 11,5%; zetmeel 55%; ruwvezel 14,5%; vet 2,5 %; vocht 14%. De samenstelling van boekweitemeel is: 8,5% eiwit; 2,1 % vet; 75% zetmeel en 14% vocht; verbrandingswaarde 3550 calorieën per kg.