Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Appel

betekenis & definitie

Appel is de vrucht van Pirus malus. Het aantal variëteiten is ontelbaar. De meest bekende hier te lande gekweekte variëteiten zijn: Goudreinette, Bellefleur, Sterappel, Zoete Campagne, Zoete Emgaarde, Present van Engeland, Yellow Transparant, Early Victoria, Transparant de Croncelles, Goud Pearmain, Cox's Oranje Pippin, Ananas Reinette. Uit het buitenland worden voornamelijk twee soorten ingevoerd nl. Winesap en Jonathan.

De appel wordt zoowel rauw gegeten als op allerlei wijzen toebereid. Om enkele der meeste bekende vormen te noemen: appelmoes; appelgelei; gebraden appelen; compote met andere vruchten; verder in allerlei soorten gebak: appelbollen; appeltaart etc.

Ook kunnen appels zeer goed gedroogd worden nadat ze in plakjes gesneden zijn. De bijzondere waarde, welke aan den appel kan worden toegeschreven kenmerkt zich zeer goed in de Engelsche zegswijze: „One apple a day keeps the doctor away”, en is waarschijnlijk een gevolg van de aanwezigheid van organische zuren, vitamine C en de ruwvezel. De verschillende appelsoorten varieeren vrij sterk in hun gehalte aan vitamine C. Behalve van de variëteit hangt het vitamine C-gehalte af van den duur van bewaren en van de rijpheid. In het voorjaar hebben de meeste appelen bijna geen vitamine C meer.

Vitamine C-gehalte van versche appelen:

Transparant de Croncelles 280 mg p/kg

Goud Pearmain 250 mg p/kg

Jonathan 140 mg p/kg

Charlamowski 120 mg p/kg

Goudreinette 200 mg p/kg

Cox's Oranje Pippin 90 mg p/kg

Yellow Transparant (onrijp) 250 mg p/kg

Samenstelling: koolhydraten 12-13%; eiwit 0,3-0,5%; water 83%; vet practisch alleen wat in de pitten; asch 0,15%. Calorieën 600 per kg. Bij de huidige intensieve fruitteelt wordt veel van allerlei chemicaliën gebruik gemaakt om plantenziekten en/of insectenbeschadigingen te voorkomen. Hierdoor is het mogelijk dat voor de gezondheid schadelijke stoffen op de schil terecht komen. Om deze reden verdient het aanbeveling appelen goed af te wasschen of te schillen. Indien de schil den smaak van den appel niet bederft, heeft het geen zin de schil te verwijderen. Het mede opeten van de schil heeft zelfs het voordeel dat hierdoor meer van de voorhanden vitaminen aan het lichaam worden toegevoerd; want de schil bevat soms wel 5 tot 10 x zooveel vitamine C als het inwendige.

Appels, ontdaan van de schil, die zoo aan de lucht blootgesteld worden, worden soms snel onooglijk bruin. Voor de gezondheid hindert dit niet, tenminste, er ontstaan geen schadelijke producten. Wel verliest het vruchtvleesch op deze manier snel zijn gehalte aan vitamine C.