Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Alkohol

betekenis & definitie

Alkohol of Wijngeest is het product dat verkregen wordt door het laten gisten van suikerhoudende vloeistoffen, bv. vruchtensappen. De suikers worden hierbij onder vorming van koolzuurgas omgezet tot alkohol. Behalve van suikerhoudende vruchtensappen kan men ook van zetmeelhoudende producten uitgaan, zooals graan, aardappelen etc. Wanneer men hier van uitgaat moet eerst het zetmeel in suiker omgezet worden, hetgeen met behulp van mout geschiedt. In de mout zit een enzym, diastase geheeten, dat het zetmeel in suiker omzet. Om den alkohol in meer geconcentreerden vorm te verkrijgen moet de alkoholische vloeistof verhit worden, waarbij de alkohol verdampt. Deze damp wordt dan in een ander vat opgevangen, waar het door afkoeling weer in vloeistof overgaat. Zoo kan men een product krijgen met 96% alkohol.

Alkohol is vergif, dat in sommige gevallen in kleine hoeveelheden toegediend, de lichaamsfuncties kan versterken, zij het dan ook slechts tijdelijk. Doordat alkohol op iedere lichaamscel inwerkt heeft het een algemeen verlammenden invloed. Behalve dat alkohol verlammend werkt op gewone physiologische functies van het lichaam, is het een zeer typisch verschijnsel van den invloed van alkoholgebruik dat het eveneens verlammend op de psychische functies werkt. Het gebruik van alkohol, ook van kleine hoeveelheden, is gebleken altijd nadeelig te zijn voor het verrichten van psychisch werk. Wordt meer alkohol dan 30 à 40 g gebruikt dan komt duidelijk de verlammende werking voor den dag.

De vaak in eerste instantie optredende opgewondenheid maakt plaats voor slaperigheid, waarbij het zelfs tot volkomen bewusteloosheid komen kan.

Tengevolge van alkoholopname ontstaat er een gevoel van warmtetoevoer doordat de huid bloedrijker wordt. Hierdoor wordt echter meer warmte aan de omgeving afgestaan, ook al omdat er een sterkere verbranding optreedt. De meening dat alhokol een gunstigen invloed zou hebben op spierarbeid, is een gevolg van het minder tot uiting komen van het moeheidsgevoel. Tot het bevorderen van sporten arbeidsprestaties is alkohol dan ook beslist niet in staat.

Kleine hoeveelheden alkohol hebben een gunstige uitwerking op de afscheiding van maagsap, waardoor de eetlust schijnt te worden opgewekt. Tevens wordt echter een nadeelige invloed op het slijmvlies van het maag- darmkanaal uitgeoefend, waardoor een catarrh kan ontstaan.