Wat is de betekenis van Alkohol?

2024-04-18
Zuid-afrikaans woordenboek

H.J. Terblanche - M.A., D. Litt

alkohol

suiwer wyngees; spiritus; sterk drank; alkoholies.

2024-04-18
Duits woordenboek (DU-NL)

Dr. H. W. J. Kroes (1951)

Alkohol

alcohol.

2024-04-18
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Alkohol

is de gebruikelijke benaming voor aethylalkohol (in de techniek spiritus genaamd), de belangrijkste der alkoholen, die wordt gebruikt als oplosmiddel in de chemische en pharmaceutische industrie, als grondstof voor derivaten (ether, verschillende esters en aethylchloride), als brandstof (dikwijls gemengd met benzine), en ten slotte, het oudste gebr...

2024-04-18
Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Alkohol

Alkohol - (eigenschappen, gebruik). Alkohol is een heldere vloeistof, die met water in alle verhoudingen mengbaar is. Het gehalte van een destillaat of waterige oplossing kan bepaald worden met behulp van een alkoholmeter. Een dergelijk meetinstrument bestaat uit een dobber met verdeelde steel, die bij bepaalde concentratie tot een bepaalde deelstr...

2024-04-18
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Alkohol

Alkohol of Wijngeest is het product dat verkregen wordt door het laten gisten van suikerhoudende vloeistoffen, bv. vruchtensappen. De suikers worden hierbij onder vorming van koolzuurgas omgezet tot alkohol. Behalve van suikerhoudende vruchtensappen kan men ook van zetmeelhoudende producten uitgaan, zooals graan, aardappelen etc. Wanneer men hier v...

2024-04-18
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Alkohol

zie Alcohol .

2024-04-18
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

alkohol

('alkohol) m. (-en) [Ar. al, het + kohl, antimoniumpoeder, vandaar : zeer vluchtige zelfstandigheid]. 1. Eig. kleurloze, aangenaam riekende, brandend smakende en licht ontvlambare vloeistof, die het werkzaam bestanddeel van geestrijke dranken uitmaakt. Syn. wijngeest, spiritus. 2. Uitbr. geestrijke dranken. Enc. Alkohol wordt door gisting ui...

2024-04-18
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Alkohol

Alkohol - C2H6OH, aethylalkohol, ook wijngeest geheeten, wordt bereid door gisting van suikerhoudende vloeistoffen, zooals b.v. vruchtensappen; de suikers worden hierbij omgezet in koolzuur en alkohol: C8H1204 = 2 C02 + 2 C2H5OH. Door destillatie kan uit deze vloeistoffen de alkohol afgescheiden worden. De bereiding van den handelsalkohol echter he...

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-18
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Alkohol

Zie Alcohol.