Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Aleuronaatbrood

betekenis & definitie

Aleuronaatbrood is een broodsoort, welke speciaal gebakken wordt voor lijders aan suikerziekte. In tegenstelling met gewoon brood bevat dit brood zeer weinig zetmeel, waarvoor in de plaats het eiwit getreden is, zoodat het eiwitgehalte ± 80% bedraagt. Om het geheel toch nog eenigszins het uiterlijk van brood te geven en de smakelijkheid te verhoogen, wordt er ongeveer 5% gewoon meel doorheen gemengd. Het aleuronaat zelve — het eiwit dat voor de bereiding gebruikt wordt — wordt verkregen door uit meel het eiwit te isoleeren. Men spreekt in plaats van aleuronaat ook wel van gluten. Samenstelling indien gebakken zonder toevoeging van meel: 92,7% eiwit; 0,9% vet; 1,5% koolhydraten; 0,5% mineralen en 4% water. Per kg 3950 calorieën.

< >