Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Aleuron

betekenis & definitie

Aleuron is het in bepaalde deelen van de plant voorkomende uitgekristalliseerde eiwit, waarom men vaak van aleuronkorrels spreekt. Deze ontstaan binnen bepaalde cellen, o.a. bij zaden, vlak onder de zaadhuid of vruchtwand, doordat bij het rijp worden de cellen sterk indrogen.

Speciaal in onze graanvruchten (tarwe, rogge en rijst) bevat de buitenste cellaag van het endosperm deze aleuronkorrels. Bij het fijn uitmalen van tarwebloem komt dit gedeelte niet in de bloem, waardoor de bloem een mooier wit uiterlijk krijgt, en minder eiwit bevat dan grof uitgemalen bloem of meel. Het bruine brood bevat dit aleuron wel en is daarom voedzamer. Bij de rijstkorrel kan met het verwijderen van het zilvervliesje eveneens de aleuronlaag geheel of gedeeltelijk verwijderd worden.

< >