Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Sauvignon blanc

betekenis & definitie

Een witte druif van uitzonderlijke kwaliteit waarvan bepaalde voortreffelijke witte wijnen worden gemaakt. In combinatie met de Sémillon en een kleine hoeveelheid Muscadelle geeft hij de beste witte wijnen van de Bordeaux, van de zoetste Sauternes tot de droogste Graves.

Enkele van de zo wonderlijk aangename witte Loirewijnen worden uitsluitend gemaakt van deze druif, met name die van Sancerre. De beste is de Pouillysur-Loire, in de streek zelf Blanc Fumé geheten, die heel duidelijk de smaak van de Sauvignon blanc heeft. Dit druiveras wordt ook geplant in Californiê waar men hem als de beste beschouwt voor het maken van witte wijnen, vooral in de valleien van Livermore, San Benito en Santa Clara. De wijnen die ervan worden gemaakt zijn uiteraard verschillend, al naar gelang bodem en klimaat, maar ook afhankelijk van de manier waarop de wijnstok en de druiven worden behandeld. Overal waar de omstandigheden gunstig zijn zal de wijn echter een heel respectabele klasse en distinctie hebben. In sommige districten van het Loiredal wordt deze druif Surin genoemd en in Duitsland noemt men hem Muskat Sylvaner.