Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Graves

betekenis & definitie

Witte en rode wijnen. Bordeaux, Frankrijk

Heel wat buitenlanders die alleen slechte versneden wijn uit deze sector hebben geproefd, zien de Graves louter als een zoetige witte wijn. Maar in feite zijn de beste witte Graves droge wijnen en zijn de beste Graves de rode. Deze sector strekt zich uit over 65 km en bereikt op zijn breedste punt bijna 20 km, tussen Sautemes en Médoc. Een grote verscheidenheid van ligging en bodemgesteldheid veroorzaakt uiteraard wijnen van uiteenlopende typen.

De stad Bordeaux ligt in het gebied Graves en het uitdijen van de voorsteden dringt het wijnland achteruit. Alleen grote wijngoederen als Haut-Brion en La Mission-Haut-Brion hebben te veel waarde om zomaar te bezwijken onder de invasie van steen en beton. Zij blijven als eilanden bestaan tussen gebouwen en winkels langs een grote verkeersweg. Toch was het in de middeleeuwen zo, dat de burger wijnbouwers uit Bordeaux niet wisten hoe snel ze binnen de veilige beschutting van hun wijngaarden moesten komen en toen was die nabijheid een groot voordeel. In beide betekenissen van het woord is Graves de eerste sector van Bordeaux. In Engeland, waar het grootste deel van deze wijn werd gedronken, waren Graves en Bordeaux trouwens synoniem, en dat was nog steeds zo toen Pepys in de 18de eeuw de goede wijn van Haut-Brion beschreef.

De eeuw daarop sloeg de mode echter om naar de Médoc. Enige tijd na de Napoleontische oorlogen zakte Haut-Brion af, als gevolg van wanbeheer, naar de grauwe middelmaat. Na 1850 was het de epidemie van oïdium die huishield in de wijngaarden van Graves die maar heel langzaam door de wijnbouwers weer konden worden opgebouwd. Ligt het misschien daaraan dat Graves niet werd opgenomen in de classificatie van de wijnen in de Gironde? Een wijngoed als Haut-Brion dat weer in volle glorie schitterde kon in elk geval niet zonder meer worden veronachtzaamd, en zonder dat men zich om de geografische ligging bekommerde werd het geklasseerd als Premier Grand Cru du Médoc. In feite hebben alle grote rode wijnen uit Graves - stoer, vol en lang houdbaar altijd warme aanhang gevonden. De wijnboeren hervatten hun normale werkzaamheden, en in de jaren 1864-1865, voor de phylloxera haar verwoestingen aanrichtte, konden de verschepers weer vruchtbare banden met hen aanknopen.

Het woord Graves is afgeleid van gravier, grint; de bodem van deze sector is inderdaad vol stenen en dus heel geschikt voor Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Malbec en Petit-Verdot. Het is dezelfde grond die men aantreft in de Médoc. Ook de druiverassen zijn dezelfde als die van de Médoc en de wijnen van deze 2 sectoren vertonen zo hun familietrekjes.

De Médocwijnen (vooral die van Margaux) zijn vrouwelijker en subtieler; de Graves zijn voller, hebben een eigen karakter en een zeer aangename, zuivere smaak.

In feite zijn er meer witte Graves dan rode. In het zuidelijk deel van de sector, nabij Sauternes, wordt de bodem zandiger en zijn de witte wijndruiven in de meerderheid: Sémillon, Sauvignon en een beetje Muscadelle, net als in de Sautemes. De witte Graves zijn overwegend droog, vooral in het noorden (de beste van allemaal is de witte Haut-Brion, die in geringe hoeveelheid wordt geproduceerd), maar in de buurt van Sauternes zijn ze zoet, vol en rond.

Dit is het land met de meest romantische kastelen van Bordeaux; kleine beekjes lopen kronkelend tussen wijngaarden en bossen door.

Van de kastelen willen wij de volgende noemen: het kasteel Olivier, dat zijn spiegelbeeld werpt in de kalme wateren van zijn grachten en dat eens het jachtslot was van de Zwarte Prins. Labrède, eveneens met grachten omgeven, is nog mooier, hier heeft Montesquieu gewoond en wijn verbouwd; niettemin is Labrède eerder beroemd door zijn bibliotheek dan door zijn wijnen.

In 1953 kwam men eindelijk met een classificatie van de beste Graves voor de dag: rode en witte. Deze classificatie riep zoveel kritiek op dat ze in 1959 werd herzien. Er werden maar 2 rode en 3 witte wijnen toegevoegd, hetgeen nauwelijks bevredigend werd geacht. In beide classificaties is de Haut-Brion opgenomen onder de rode Graves, maar hij blijft tevens een Premier Grand Cru du Médoc. Een van de ernstigste fouten bij de eerste classificatie van de Graves was het niet opnemen van de witte ChateauHaut-Brion, die niettemin een van de beste droge witte Bordeauxwijnen is. We vermelden nog dat deze fout in 1960 werd hersteld.

OFFICIËLE CLASSIFICATIE VAN DE GRAVES 1959

(zie elk van deze wijngoederen op zijn plaats in de alfabetische lijst en tevens de lijst van alle wijngoederen in Graves, in aanhangsel A, VII.)

CRUS CLASSÉS

VOOR RODE EN WITTE WIJNEN

Gemeente

Château-Bouscaut Cadaujac

Château-Carbonnieux Léognan

Domaine de Chevalier Léognan

Château-Haut-Brion Pessac

Château-La-Tour-Martillac Martillac

Château-Malartic-Lagravière Léognan

Château-Olivier Léognan

CRUS CLASSÉS

VOOR RODE WIJNEN

Gemeente

Château-de-Fieuzal Léognan

Château-Haut-Bailly Léognan

Château-Haut-Brion Pessac

Château-La Mission HautBrion Pessac

Château-La Tour-Haut-Brion Talence

Château-Pape-Clément Pessac

Château-Smith-Lafitte Martillac

CRUS CLASSÉS

VOOR WITTE WIJNEN

Gemeente

Château-Couhins Villenave d’Ornon

Château-Laville-Haut-Brion Talence

BORDEAUX