Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Sancerre

betekenis & definitie

Witte wijnen. Loiredal.

Nièvre en Berry, FrankrijkEen klein maar welbekend district aan de bovenloop van de Loire, 1600 ha groot, dat jaarlijks ongeveer 500000 kistjes witte wijn en 200000 kistjes rode wijn en rosé produceert. De stad, waaraan het district zijn naam ontleent, telt 500 wijnbouwers en biedt een prachtig uitzicht op de heuvels, waarvan 280 ha met Sauvignon is beplant. De wijngaarden liggen niet alleen op het grondgebied van Sancerre, maar ook op dat van 13 andere gemeenten in de omtrek. De beste wijngaarden zijn bij Bué, Champtin en Chavignol.

Deze wijn dankt zijn typische smaak aan de kalkstenen grond. Hij is duidelijk droog en kan na een vochtige zomer weleens te zuur zijn. Maar in een warme zomer wordt de zuurgraad in evenwicht gehouden door voldoende alcohol, zodat de wijn een verfrissende, bijna prikkelende smaak krijgt. Hoewel nooit een echt grote wijn is de Sancerre zeker een van de plezierigste en populairste witte wijnen van Frankrijk.

Van de rode wijn en de rosé, die beide van de Pinot noir worden gemaakt, wordt jaarlijks ongeveer 17 500 hl geproduceerd.