Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Corton

betekenis & definitie

Rode en witte Bourgogne. Aloxe-Corton in de Côte de Beaune, Frankrijk.

Officiële klassering: Grand CruVanaf het kleine stadje Aloxe (spreek uit: Alosse) slingert de weg door de wijngaarden richting Beaune. In deze kleine sector worden de beste rode wijnen van de Côte de Beaune geproduceerd. De meest befaamde crus zijn Corton, Corton-Bressandes en CortonClos du Roi. Men maakt er ook een witte wijn die krachtiger, eleganter en geuriger is dan zijn buurwijn, de Meursault, namelijk de Corton-Charlemagne, een van de witte Grands Crus van de Côte de Beaune.

Zoals bijna alle wijngaarden in de Bourgogne zijn ook die van Corton in kavels verdeeld, en enkele van de grootste daarvan zijn eigendom van de voortreffelijke handelaar Louis Latour en van de Prince de Mérode. De wijnen, afkomstig van de 5 kavels van Corton worden op de veiling van de Hospices de Beaune verkocht als Cuvée du Dr. Peste en Cuvée Charlotte Dumay, genoemd naar hen die de wijnstokken ooit aan de Hospices hebben geschonken. Op de etiketten staat de beroemde naam Corton vóór die van de cru: Corton-Bressandes, CortonClos du Roi en Corton-Charlemagne. Grote wijnen dragen liever de naam van de beroemde wijngaard waar ze vandaan komen dan van de gemeente. De wijngaard van Corton strekt zich uit over ca 78 ha. De produktie bestaat voor ongeveer een derde uit witte wijnen.

< >