Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Bitter

betekenis & definitie

Een alcoholische drank van variabel alcoholgehalte, op smaak gebracht met plantewortels, bast en kruiden. De bittere smaak en een vermeende genezende werking zijn de enige overeenkomsten tussen de verschillende bitters.

Oorspronkelijk waren het elixers (geneeskrachtige kruidendranken) en sommige heten nog steeds zo. Ze worden zowel voor als na het eten gedronken en tevens gebruikt voor het maken van cocktails. Hier volgen de meest bekende: Amer Picon (Frankrijk), Angostura (Trinidad, Britse Antillen), Boonekamp’s (oorspronkelijk Nederland; de meeste Boonekamp ((Petrus)) wordt nu in Italië gemaakt), Campari (Italië), Femet Branca (idem), Abbot’s Aged Bitters (Verenigde Staten), Jägermeister (Duitsland), Law’s Peach Bitters (Engeland), Orange Bitters (idem), Pommeransen (Nederland en Duitsland), Secrestat (Frankrijk), Toni Kola (idem), Unicum (Hongarije) en Welling’s (Nederland).