Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-08-2016

2016-08-23

Morningstar

betekenis & definitie

Morningstar is een ratingbureau dat beleggingsfondsen beoordeelt op hun rendement in vergelijking met soortgelijke fondsen. Bij de vergelijking wordt het rendement gecorrigeerd met de kosten en het risico, zodat beleggers snel een fonds kunnen beoordelen en vergelijken. Het ratingsysteem werkt met vijf sterren, waarbij geldt: hoe hoger, hoe beter.

Morningstar is in 1984 opgericht door Joe Mansueto met als doel het voor particuliere beleggers mogelijk te maken beleggingsfondsen te analyseren, te vergelijken om zo gefundeerde beslissingen te kunnen maken.

Bij het beoordelen van een beleggingsfonds kijkt Morningstar naar de prestaties van het fonds, maar houdt hierbij ook rekening met de risico’s en kosten die bij het fonds komen kijken. De rating wordt maandelijks aangepast, waarbij fondsen op basis van sterren een rating krijgen. Een ster betekent een lage rating, vijf sterren een hoge rating.

Morningstar plaatst fondsen in categorieën, waarbij gekeken wordt naar de naam, beleggingsdoelstellingen, samenstelling van de portefeuille en het soort effecten waarin een fonds belegt. Vervolgens kijkt het bureau naar de prestaties van het fonds, en trekt hier de kosten die eenmalig en jaarlijks gemaakt moeten worden hiervan af.

Tevens kijkt Morningstar naar het behaalde rendement over minstens de afgelopen drie jaar. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de opbrengsten, maar ook naar de stabiliteit van het rendement.

Niet elk beleggingsfonds krijgt een rating van Morningstar. Het is belangrijk dat een fonds minimaal drie jaar bestaat, omdat er anders nog geen data is over het presteren van het fonds. Tevens kan het voorkomen dat een fonds te weinig gegevens over zichzelf beschikbaar stelt, waardoor Morningstar geen analyse kan doen. Ook kan een fonds de portefeuille dusdanig veranderd hebben dat de beschikbare gegevens niets meer zeggen over het rendement van het fonds. En soms zijn er niet genoeg andere fondsen beschikbaar waarmee vergeleken kan worden.