Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-08-2016

2016-08-30

Portefeuille

betekenis & definitie

Portefeuille is de naam voor een verzameling aan effecten, zoals aandelen, obligaties en opties. Beleggingsfondsen spreken veelal van een portefeuille om te laten zien in welke aandelen en andere effecten ze investeren.

Binnen de financiële wereld zijn er tal van beleggingsfondsen, en tevens andere fondsen, waarbij wordt geïnvesteerd in diverse soorten effecten. Al deze verschillende effecten samen worden ook wel de portefeuille van een beleggingsfonds genoemd. Voor beleggingsfondsen wordt de portefeuille gebruikt om nieuwe investeerders aan te trekken. Men profileert zich als een betrouwbaar beleggingsfonds door te laten zien dat men in verschillende financiële producten investeert.

De portefeuille van een beleggingsfonds kan op twee manieren van belang zijn voor potentiële investeerders. Ten eerste kan men als investeerder aan de portefeuille zien van welke verschillende sectoren een beleggingsfonds effecten koopt. Daarnaast kan men als investeerder achterhalen in welke verschillende soorten effecten het beleggingsfonds investeert. Koopt een beleggingsfonds bijvoorbeeld uitsluitend aandelen of ook obligaties en opties.