Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Spruiten

betekenis & definitie

Het overgaan van rustende knoppen tot de lengtegroei. Behalve de temp. spelen groeistoffen en enzymen hierbij een grote rol.

Het is mogelijk de spruiting te remmen, zowel als te stimuleren. Dit kan m.b.v. verschillende chemische stoffen (soms als gas) of wel door dezelfde chemische stoffen (o.a. groeistoffen) in verschillende concentratie.Bij de aardappel is de spruitvorming van veel betekenis. Voor een snelle en regelmatige opkomst van pootaardappelen is voorkiemen gewenst. Dit vindt plaats in het licht, omdat in het donker gevormde kiemen veelal te lang en te zwak zijn. Tijdens het bewaren treedt ten gevolge van de spruitvorming (het kiemen) spruitverlies op, vooral bij hoge temp. Bij consumptie-aardappelen remt men de spruitvorming wel met b.v. a-naphtylazijnzuur. Tenslotte bewijzen de spruiten of kiemen goede dienst voor het onderscheiden van de rassen (z. Aardappellichtkiem).

< >