De gezondheidstoestand van de gebruikte p. is van grote invloed op de opbrengst. Het gebruik van door de N.A.K. goedgekeurde p. geeft een waarborg, dat behalve geen of weinig rotte, groene, misvormde c.d. knollen ook weinig knollen, besmet met aan het uiterlijk der knol niet waarneembare virus- of andere met de p. overgaande ziekten aanwezig zijn.
Ook raszuiverheid, rasechtheid en de juistheid van de opgave der herkomst zijn dan gegarandeerd. Door keuringen te velde en na de oogst door keuringen op partij wordt dit doel bereikt. Gekeurd wordt in de klassen S, SE, E, A, B en C, waarbij C i.h.a. het minst goede is t.a.v. besmetting met virusziekten, terwijl S- en SE-p. meer bestemd zijn als elitemateriaal voor hen, die handels-p. telen. Het S-pootgoed, dat alleen op door de N.A.K. erkende bedrijven onder bepaalde voorwaarden geteeld mag worden, is afkomstig van stamselectie.M.b.v. sorteermachines worden de p. in verschillende maten gesorteerd (z. Sorteren).
Een onoordeelkundige behandeling, bewaring of transport kan ook aan goedgekeurd en ziektevrij pootgoed nog veel bederven. Zo kan een te warme bewaring, vooral wanneer veel spruitverlies plaats vindt, in het bijzonder bij de vroege en middenvroege rassen het pootgoed zeer verzwakken (z. Onderzeeërvorming).
Een koele bewaring gedurende de herfst en de winter (2 à 4°C) voorkomt praktisch alle kieming. De oude gewoonte van bewaren in kuilen wordt steeds meer vervangen door bewaring in geïsoleerde bewaarplaatsen, waarbij door het systeem van buitenluchtkoeling een voldoend lage temp. kan worden bereikt. Voortdurend koel bewaarde p. kiemen echter na het planten dikwijls traag en onregelmatig, zodat aan het einde der bewaarperiode enige tijd een hogere temp. noodzakelijk is.
Een snelle en zeer regelmatige opkomst bereikt men met voorkiemen. Dit kan geschieden door de poters 6 à 8 weken vóór het planten in poterbakjes te doen en over te brengen naar een glazen poterbewaarplaats of door in de bewaarplaats TL-buizen aan te brengen.