Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Mycologie

betekenis & definitie

Leer van de schimmels (fungi). Men kan een onderscheid maken tussen zuivere en toegepaste mycologie.

De zuivere m. bestudeert de vorm en de levensverrichtingen van de fungi en classificeert de talrijke soorten. (Het aantal soorten wordt op 40.000 geschat.)

De toegepaste m. houdt zich bezig met de schimmels, die direct of indirect nuttig of nadelig zijn voor de mens. In de industrie worden talrijke fungi (o.a. gisten, Aspergillus-, Penicillium- en Mucor-soorten) gebruikt om omzettingen teweeg te brengen, waarbij o.a. kunnen ontstaan aethylalcohol en organische zuren. Schimmels worden gebruikt bij het maken van kaas (Camembert, Roquefort) en yoghurt. Gist wordt gebruikt voor de bereiding van brood. Sommige eetbare paddenstoelen, zoals de champignon, worden kunstmatig gekweekt en als lekkernij gegeten. Vele schimmels vormen antibiotica (penicilline, streptomycine), die van groot belang zijn gebleken bij de bestrijding van ziekten, zoals longontsteking, tuberculose, uierontsteking e.a.

Ook in de landbouw beginnen antibiotica een rol te spelen. Schadelijk zijn de schimmels, die ziekten bij mens en dier veroorzaken (huidschimmels; of bij de talrijke gewassen, die de mens verbouwt. De medische m., resp. de phytopathologie houdt zich bezig met de bestudering en clc bestrijding van deze ziekten. Daarnaast houdt de m. zich ook bezig met de schimmels, die opgeslagen voorraden, verwerkt hout enz. aantasten.

< >