Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 06-08-2022

Vanilline

betekenis & definitie

3-methoxy-4-hydroxybenzaldehyd, sm.pt 83 gr. C., is de reukstof der vanillestokjes, de vruchten van de orchidee Vanilla planifolia, die ca 2 pct er van bevatten en waaruit het dikwijls bij bewaren in lange naalden sublimeert.

Ook het afvalwater van de ontsluiting van hout met sulfietloog bij de papierbereiding kan tot 0,2 pct vanilline bevatten; het is dan denkelijk uit het lignine ontstaan, waaruit het zich ook vormt door voorzichtige oxydatie. Technisch wordt het gemaakt door eugenol uit kruidnagelolie met loog om te zetten in isoeugenol, gevolgd door oxydatie, en het wordt in de voedingsmiddelenindustrie op grote schaal als geurstof gebruikt. Zo is vanillesuiker suiker met ongeveer 2 pct vanilline.DR J. VAN ALPHEN.

< >