Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-01-2023

KWAS

betekenis & definitie

(00k Kvass, Kwass) is een Russische volksdrank. De bereiding er van is zeer verschillend.

Bij de boeren maakt men kwas meestal uit een pap gekookt van meel of brood die men, onder toevoeging van een grote hoeveelheid water, laat verzuren. Aan de daarna afgegoten vloeistof voegt men nog enig meel, suiker en een weinig gist toe, waardoor een zwakke alkoholische gisting ontstaat. Reeds kort daarna brengt men de dan nog gistende drank, die behalve een minimale hoeveelheid alkohol (1 tot 2 pct) ook een weinig koolzuur bevat, op flessen, dikwijls na toevoeging van een of andere aromatische stof, o.a. pepermunt. Fabriekmatig bereid, veelal met appel- of frambozensap als een der grondstoffen, verkrijgt men een product dat beter geacht wordt dan dat van de boeren.

< >