Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

HAARDTGEBERGTE

betekenis & definitie

ook wel de Haard(t) of het Hardtgebergte, noordelijke voortzetting van de Vogezen, is een laag, bosrijk bergland in Duitsland, gelegen in de zgn. Rijnpalts.

Als noordgrens wordt aangenomen de „Kaiserslautern Einsenburg”, zodat de Donnersberg, dikwijls als hoogste top aangegeven, er eigenlijk niet meer toe behoort. Het meest voorkomend gesteente is grofkorrelige zandsteen (bontzandsteen), die zich tot een 300-450 m hoog plateau verheft en in de Kalmit een hoogte van 683 m bereikt. Alleen van de Bovenrijnse laagvlakte uit gezien doet de Haardt zich als een gebergte voor, in werkelijkheid is het een plateau. Oudere en jongere gesteenten treden slechts aan zijn Oostvoet te voorschijn (graniet, gneis, leemlei, schelpenkalk enz.). Tot de merkwaardige dalen behoren dat van Dahn (Lauter), van Annweiler (Queich) en van Neustadt a. d. H.

Op het plateau vindt men talrijke burchtruïnes, zoals de Madenburcht (bij Eschbach), de Trifels (bij Annweiler) en de gerestaureerde Maxburcht (bij Neustadt). Het gebergte is aan de Oostvoet bedekt met wijnbergen en kastanjebossen; het binnenland heeft landbouw. Beuken-, eiken- en dennenbossen beslaan 1/5 der oppervlakte. Mineralen levert het land weinig op.

< >